ЦІНОУТВОРЕННЯ

У цьому році напередодні свят деякі продукти здорожчають у середньому на 20%

Свято свят і торжество торжеств — так іменують Великдень православні християни. Відповідно святкувати його потрібно так, щоб столи ломились від наїдків, а ті, хто постився, мали чим добренько розговітись. Тож більшість господинь завчасно починають готуватись до свята і продумувати, що саме вони покладуть до Великоднього кошика і скільки коштуватиме він у цьому році.

Заробити  на ажіотажі

Завбачливі господині починають збирати кошик та закуповувати страви до святкового столу як мінімум за тиждень. Це дає можливість трошки зекономити. Проте більшість скуповуються мало не в останній день перед Великоднем. Чим, безсумнівно, радують продавців, які, в свою чергу, не забувають додати кілька гривень до звичайної ціни. Нічого дивного в цьому немає – кожен хоче заробити трошки грошенят на підвищеному передсвятковому попиті.

Проте експерти переконують, що в ці дні суттєвого  подорожчання продуктів не буде.

— До Великодня ціни не зростатимуть. Єдиний продукт, який трошки здорожчає, — м’ясо, особливо свинина, — переконує аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.— Ціна зросте через те, що, з одного боку, підвищиться попит, а з іншого — виробництво цього виду м’яса поступово падає. Проте підвищення вартості буде не більш ніж на 10%. Така ціна протримається до кінця першого півріччя.

Погоджується з колегою й експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк. На його думку, буквально за три дні до Великодня зросте ціна на 20-30% на свинину та курятину. Стосовно яловичини, її вартість залишиться сталою. А після Великодня ціни на м’ясну продукцію повернуться до свого попереднього рівня, однак ближче до травневих свят знову підвищаться на 5-10%, оскільки розпочнуться пікніки і споживання цих продуктів зросте.

Туреччина  допоможе

Вартість овочів теж не буде сталою. Якщо говорити про огірки й помідори, які вирощують у нас в теплицях та імпортують з Туреччини, то тут можливе невеличке зростання ціни.

Стосовно капусти, картоплі, моркви — вони не подорожчають, адже в минулому році українські фермери зібрали гарний урожай, тому навіть традиційного сезонного коливання цін на початку весни не відбулося.

— Свіжі овочі зростуть в ціні на 10%, — говорить Тарас Гагалюк. — По-перше, попит підвищиться, по-друге, на цей момент погода не настільки хороша, щоб овочі швидко росли і врожай швидко задовольняв попит у повній мірі. Втім, у нас є імпорт цієї продукції з Туреччини, який дещо дешевший за продукцію від вітчизняних виробників. Але скоро в Україні потеплішає і наші фермери наростять виробництво, тому вже до середини травня і на початку червня ціни на цю продукцію почнуть знижуватись.

А яєчко  не просте

Чи не один із найважливіших продуктів Великоднього кошика — яйця. На думку експертів, їх вартість не повинна змінюватись. Адже ми вже спостерігали серйозне зростання цін на цей продукт за останній місяць до 11-12 грн за десяток. Втім, серйозних передумов для такого підняття, окрім подорожчання кормів, не було, тому в ситуацію втрутився Антимонопольний комітет. Тож подорожчання на 50 копійок можна спрогнозувати напередодні Великодня, однак потім ціна знову повернеться до свого звичного рівня.

— Яйця трішки подорожчали на початку року, що було пов’язано з уповільненням виробництва, — зазначає Денис Рубченко. — Якщо на початку 2011 року ми спостерігали зростання виробництва приблизно на 20% порівняно з 2010 роком, то вже зараз воно знизилось до 0,05%, що і призвело до подорожчання. Потім ціни почали знижуватись, оскільки птиці, та й молочної продукції навесні стає більше, тому ціни трохи зменшуватимуться. За два місяці на роздрібному ринку вартість цього продукту знизилась приблизно на 1-1,5 грн.

Щодо вартості вина, яке більшість українців кладуть до Великоднього кошика, експерти впевнені, що воно не подорожчає. Навіть незважаючи на те, що в цьому році фахівці не очікують зібрати гарний урожай винограду через заморозки в Криму та інших регіонах, де вирощують цю ягоду. Проте на вітчизняних прилавках багато іноземного алкоголю, який, у разі необхідності, задовольнить попит.

Також дешевий імпорт не дає можливості внутрішнім цінам зростати, адже сьогодні пляшку французького вина можна купити за 60 грн. Тому якщо українське вино і буде дорожчати, то неістотно. Виробники не можуть піднімати ціни на вино, тому що населення перебуває на межі купівельної спроможності.

— У нас доволі низька платоспроможність населення, тож вино і тверді сири не ростимуть у ціні, — говорить Тарас Гагалюк. — На відсутність грошей у покупців ринок в кращому разі реагує зниженням попиту на ці товари на 15% або й  25%. Тому ця продукція дорожчати не повинна.

Бажаючи зекономити, деякі українці купують продукти у бабусь біля дороги. Проте лікарі й ветеринари наполегливо рекомендують споживачам уникати стихійних ринків. Адже така продукція хоч і дешевша, проте небезпечна, оскільки вона не проходить жодних перевірок і може становити серйозну загрозу життю людини. Тому економія економією, але потрібно пам’ятати — скупий двічі платить.

До речі,  владні структури Тернопільщини не забули про самотніх непрацездатних жителів, інвалідів, ветеранів. Як повідомив наш власкор Микола ШОТ, на торішніх осінніх ярмарках започаткували акцію, в рамках якої аграрії Тернопілля складають продуктові набори й адресно передають їх підопічним органів соціального захисту. Гречку, ковбасу, цукор, масло, сир та інші продукти у такому кошику на цьогорічній передвеликодній торговиці отримали 200 представників обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану і Тернопільського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів.