"«Соціальним» буханцям – окремі полиці"

Ірина ПОЛІЩУК
7 лютого 2013

ПРОДБЕЗПЕКА

Сорти хліба широкого вжитку не подорожчали, і до кінця 2013 року це питання не розглядатиметься

Кілька днів тому зайшла до магазину і була неприємно вражена новою ціною на хліб. Судячи з відгуків у черзі, таких невдоволених виявилося чимало. Це й не дивно, адже відтепер за батон потрібно заплатити 4 гривні, український коштує 4 гривні 90  копійок, пшеничний — 3,50 гривні. Такі ціни на хліб на ятці, яка розташована в одному із «спальних» районів Києва, де торгують хлібобулочними виробами таких підприємств, як «Київхліб» та Хлібокомбінат №11. З’ясувати, який саме хліб де пекли, важко, оскільки показувати накладні на хліб продавець не поспішає, а на самих буханцях маркування немає.

У супермаркеті великої мережі ціни інші: батон —  3,86 гривні, український — 4,64, пшеничний — 3,27. Тут так само реалізують продукцію кількох виробників.

А в продуктовому магазині в самісінькому центрі столиці, неподалік від Верховної Ради України, за буханець українського просять 4,89 гривні, а за батон — 4,04. І знову маркування на хлібинах нема. Тож з’ясувати, звідки «родом» буханець, можна лише зі слів продавця, яка запевнила, що випечений він у Києві на хлібокомбінаті.

Як видно з нашого невеличкого дослідження, ціни на хліб різняться. І це ми дослідили лише столичну торговельну мережу. Що насправді відбувається з цінами на хліб, «Урядовий кур’єр» спробував з’ясувати у тих, хто знає всі відповіді, а саме у Київській міській державній адміністрації.

— Ціни на хліб широкого вжитку, так звані соціальні сорти, виробництва ПАТ «Київхліб» не підвищувались, і принаймні до кінця 2013 року це питання навіть не розглядатиметься, — заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко.

Чиновник нагадав, що до категорії соціальних сортів хліба належать шість найменувань продукції: хліб «Богданівський», «Пшеничний традиційний», «Печерський», «Арнаут», батон «Нива» та хліб «Український домашній».

Вартість цих сортів вдалося залишити фіксованою завдяки домовленостям, яких було досягнуто з Аграрним фондом України за підтримки уряду. Тож борошно для виготовлення хліба широкого вжитку закуповуватимуть за нижчою ціною, що дає змогу уникнути подорожчання кінцевого продукту.

— Різке підвищення вартості зерна та борошна змусило виробника підвищити на 24 копійки, тобто 6—7%, ціну на хліб «Український столичний» та батон нарізний «Київський», — зазначає Володимир Череда, генеральний директор ПАТ «Київхліб».

Проте ці сорти не входять до категорії соціального хліба.

Оскільки звичайному покупцеві ой як важко розібратись між майже однаковими буханцями, який саме із них соціальний, а який ні, у кожному магазині мають з’явитись окремі полиці спеціально для сортів хліба широкого вжитку. Про ятки в цьому разі не йдеться.

— Ми домовились із «Київхлібом», що там, куди підприємство постачає свою продукцію, будуть створені окремі полиці із соціальними сортами. Нині вони вже з’явилися майже в сотні столичних магазинів, — наголошує Анатолій Голубченко. — Реалізація такої ініціативи надасть можливість споживачам чітко відрізнити хліб широкого вжитку виробництва «Київхліба» від будь-якого іншого зі схожою назвою. Столична влада відповідно до законодавства може впливати на цінову політику лише міського виробника, яким є «Київхліб». Ці повноваження не поширюються на обласні заводи, які постачають хліб за прямими договорами з магазинами. 

Із цього напрошується висновок, що смачні булочки таки здорожчають.

А тим, хто хоче купувати соціальні сорти, потрібно бути дуже уважним і читати маркування. Приміром, щоб придбати батон, потрібно знайти саме не нарізний «Нива» від «Київхліба». Адже його «побратими» коштуватимуть дорожче.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua