ЕКСПЕРТИЗА

"Урядовий кур'єр" дізнавався, скільки коштує великодній кошик

Те, що напередодні Великодня ціни на продукти підвищуються, вже давно ні для кого не секрет. Причина цінового росту -не що інше, як зростання попиту. Тому готуватись до свята завбачливі господині починають заздалегідь. І закуповують продукти для великоднього кошика, в який зазвичай кладуть паску, яйця, м'ясо, вино, домашній сир і яблука. Такий підхід дає можливість придбати харчі на 10-15% дешевше, ніж за день-два до Великодня. Та в цьому році експерти не прогнозують суттєвого підвищення цін - для цього немає економічних передумов.

- Я більше схиляюсь до думки, що ринок продовольчих товарів функціонуватиме у звичайному режимі, - переконаний заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. - Тому підвищення цін на більшість продуктів не буде. Хоча вартість м'яса може трохи зрости. Приміром, якщо взяти фермерів, які вирощують свиней, то обсяг поголів'я за 2010 рік впав, тому перед Великоднем їхня продукція може подорожчати приблизно на 15%.

З іншого боку, у нас знизився імпорт м'яса, а це може теж трохи потягнути за собою збільшення вартості м'ясних продуктів.

Якщо порівняти сьогоднішні ціни з минулорічними, то побачимо, що вони не дуже змінились. Особливо коли купувати продукти на базарі безпосередньо у сільськогосподарських виробників. Приміром, у 2010 році фабричні яйця коштували 8-12 грн/дес., а домашні - 15-17 грн/ дес. Сьогодні за десяток фабричних яєць продавці просять від 5 до 14 грн, домашні продають по 10-15 грн за десяток.

- Порівнюючи перший квартал 2011 року з аналогічним періодом 2010 року, ми бачимо, що виробництво яєць зросло в межах 13-15%, - зазначає О. Ярославський, - а якщо збільшилось виробництво, відповідно це спричинить зниження вартості продукції. Хоча припускаю ситуативне підвищення цін на яйця за кілька днів до свят. Проте якщо вони й зростуть, то вже через кілька днів знизяться.

Сало за тиждень до свята можна купити навіть дешевше, ніж це було торік. Так, на базарі за кіло улюбленого українцями продукту в 2010 році просили 33-45 грн, в цьому році ціни стартують з позначки 15 грн. Якщо йдеться про сало з м'ясною проростю, воно обійдеться дорожче, приблизно в 50 грн/кіло. Щоправда, це ціни базару, який розташований недалеко від залізниці, тому за прилавками стоять переважно самі виробники, а не перекупники. Проте якщо базар дислокується в центрі міста, цифри на цінниках будуть дещо вищі. А от алкоголь перед святом дорожчати не повинен. І пляшку улюбленого "Кагору" можна придбати в середньому за 40 грн.

Щодо головної прикраси столу - паски, то її вартість зросте приблизно на 30%, якщо купувати вже готовий хлібобулочний виріб. Адже її складові, на жаль, зростали в ціні. Щоправда, в Антимонопольному комітеті України попередили учасників продовольчих ринків про неприпустимість необгрунтованого підвищення цін напередодні Великодня.

- Якщо будуть виявлені випадки змов основних учасників ринку продовольчих товарів і ми їх доведемо, то змушені приймати щодо винуватців жорсткі заходи, - наголошує перший заступник голови Антимонопольного комітету України Юрій Кравченко. - Я б порадив представникам бізнесу запровадити знижки на товар напередодні Великодня, як це відбувається на Новорічні свята, і отримувати прибуток завдяки збільшенню обороту, а не за рахунок підвищення цін.