"Небезпека, "захована" в їжі"

Ірина ПОЛІЩУК
28 квiтня 2011

Ми те, що ми їмо. Не погодитись із цим висловом украй важко. Особливо коли йдеться про дітей. Якщо уважно подивитись на малечу, яка грається на дитячому майданчику, не можна не помітити, що одні постійно крутяться-вертяться, кудись біжать, а інші навпаки - спокійно граються і розсудливо ставлять запитання вихователькам про все, що їх цікавить. Розмовляючи з дітьми одного віку, не можна також не помітити різниці в їхньому розвитку. Приміром, одна дитина в три рочки вже розповідає вивчені напам'ять віршики й розмірковує, як кажуть, "як стара людина", а інша - тільки окремі слова вимовляє, зате все бігає, бігає, бігає...

Чому діти так по-різному поводяться - питання, над яким "ламають" голови не стільки молоді батьки, скільки бабусі й дідусі. Адже вони пам'ятають, як себе поводили в дитинстві сучасні матусі та татусі. 15-20 років тому всі діти поводились приблизно однаково. Звісно, хтось раніше починав ходити, а хтось - розмовляти, але без упину гасати й не розуміти, коли дорослі кажуть "Зупинись!", - такого не було.

Зацікавились цією різницею у поведінці малечі й науковці. Так, дослідження британських і німецьких вчених довели, що однією з причин гіперактивності (а саме такий діагноз лікарі ставлять надто непосидючим дітям) стало неправильне харчування. Найстрашнішими ворогами не тільки несформованого дитячого, а й дорослого організму є продукти, до складу яких входять ароматизатори, харчові барвники, консерванти.

Один із найнебезпечніших барвників - еритрозин, він же Е127, і помаранчевий - тартразин (Е102). Вони містяться у смачних і яскравих напоях, які так полюбляє сучасна малеча. І, попри надмірну кількість цукру, в цих напоях ще й стільки харчових барвників і ароматизаторів, що вони не встигають виводитись природним шляхом. Тому дитина наражається на тривалу атаку отруйних речовин - токсикоз.

Ба, більше того, навіть безневинний апельсиновий сік у баночках може серйозно "вдарити" по несформованому організму. А все тому, що в консервованому сокові є популярний харчовий барвник тертразин, який може "виганяти" із організму цинк. А цинк бере активну участь у більшості процесів в організмі і впливає на розумову діяльність людини, на її здатність до навчання і на характер поведінки. І це лише один яскравий приклад. А якщо розібрати на складові цукерки й сосиски, стане взагалі страшно.

Казати про те, що інформація про ці компоненти харчових продуктів є конфіденційною, ніяк не можна, адже як лікарі, так і колеги-журналісти постійно розповідають про шкоду штучних ароматизаторів, барвників і решти домішок. Проте не всі батьки зважають на ці застереження. Мовляв, на телебаченні лунає реклама, у якій лікар розповідає, що саме ця шипучка не тільки безпечна, а й корисна. Над тим, що ця жіночка в білому халаті не має жодного стосунку до педіатрії, а є лишень актором, батьки не замислюються.

А справжні ескулапи в один голос твердять: хочете, щоб дитина виросла здоровою, її потрібно годувати натуральними продуктами без усіляких домішок. Домашні борщі та супи, каші, м'ясо, салати - продукти, якими харчувалось не одне покоління українців. Саме на них виростали талановиті музики, письменники, актори, космонавти...
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua