ТЕНДЕНЦІЯ
На внутрішньому ринку надлишок плодоовочевої продукції — 2,2 млн тонн
—Україна ніколи не була з таким надлишком плодоовочевої продукції, як цього року. За найскромнішими оцінками, його обсяг — 2,2 млн тонн, — розповів під час відкриття І Міжнародної спеціалізованої виставки з виробництва, переробки і зберігання плодоовочевої продукції в Україні та СНД автор і експерт проекту «АПК-інформ: овочі і фрукти» Андрій Ярмак. — Теоретично його можна було б експортувати, а практично майже неможливо. Бо овочі і фрукти вродили не лише в Україні, а й у Росії та Євросоюзі. Тож ціни на них у середньому у 2,5 раза нижчі. Та й якість часто не відповідає міжнародним вимогам. За прогнозами експертів, галузь матиме 2-3 млрд грн збитків.
Основні напрямки збуту
Щоб зняти напругу з ринку, продати надлишок із вигодою і мінімізувати втрати, треба робити акцент на маркетингу та налагоджувати нові канали збуту, вважає А. Ярмак. Власне, на це й був спрямований міжнародний торговельний форум, що відбувся у рамках виставки і в якому взяли участь 300 компаній з 18 країн світу, які за три дні мали змогу налагодити контакти, а також конференція «Овочі і фрукти — 2011. Новий експортер». Адже за прогнозами аналітиків, наступного року в плодоовочевому бізнесі залишаться тільки ті компанії, які професійно займаються виробництвом і маркетингом овочів та фруктів.
На думку фахівців, головними ринками збуту для нашої овочевої продукції, насамперед тепличної, буде Росія і Білорусь. Цибулю продаватимемо східній сусідці та в країни ЄС, а «борщовий набір» — у Грузію та решту кавказьких країн. На жаль, собівартість вирощеного у нас подекуди вища, ніж у країн-сусідок, а якість нижча, констатує А. Ярмак. До того ж дорожчими в Україні є й послуги зі зберігання та транспортування продукції, ніж у країн-експортерів цієї продукції.
Зважаючи, що овочі та картопля — це локальний товар, який не експортується у великих обсягах ніде у світі (через відносно невисоку вартість порівняно з транспортними затратами), найбільше від перевиробництва постраждають виробники.
— Приміром, сьогодні картопля з поля коштує 0,6 грн/кг, а її транспортування у Європу — 1 грн/кг з податками і зборами, — пояснює А. Ярмак. — Виняток — хіба що тепличні овочі та цибуля. Теоретично можна було б експортувати моркву і буряк, але наші технології вирощування поки що не на достатньому рівні, щоб забезпечувати якість такого рівня, як цього вимагає ЄС, зокрема і за зовнішнім виглядом, і за рівнем доробки, упаковки, фітосанітарними вимогами тощо.
Щоб томати вигідно продати, треба їх розсортувати. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ
Фруктівники у меншому мінусі
Щодо фруктівників, то їхній мінус буде меншим за той, що очікує овочівників. Рік був не найкращим для яблучного бізнесу: площі розширились, а урожайність знизилась і відсоток якісного яблука трохи менший, ніж торік, розповідає А. Ярмак. Це пов’язано з аномальними погодними умовами (під час цвітіння була холодна дощова погода, а у липні—серпні, коли йде закладка плодових бруньок — аномально спекотна погода), пояснив він. Тож яблуко буде в ціні.
Загалом виробники яблук орієнтуватимуться на внутрішній ринок — на заміщення імпорту та експорт у Росію, що є найбільшим імпортером яблук у світі. При цьому основним конкурентом буде Польща, що продає його за 22—23 євроценти за кілограм і на цьому заробляє, на відміну від наших виробників, які вважають таку ціну катастрофічною і реалізують плодові на 20% дорожче. Причина того — абсолютно різні умови ведення бізнесу. Адже якщо в Польщі є знання технологій, доступ до лабораторій, сучасна інфраструктура, дешеві гроші, то в Україні все з точністю до навпаки. У нас є дотації на закладку багаторічних насаджень — 1% збір, але й ті просто так не отримаєш, констатує експерт.
Інфраструктура допоможе
На відміну від минулого року, ціни на овочі у зимовий і весняний період падатимуть у 5—13 разів (!) і досягнуть мінімальної позначки у квітні 2012 р., тоді як торік стрімко зростали. Так, під час збирання врожаю капусту продавали за 3 грн/кг, а у квітні — по 10-12 грн/кг.
Річ у тому, що багато господарств населення або невеликі фермерські господарства, врахувавши, що ціни на картоплю низькі — 0,6-0,7 грн/кг і її важко продати, годуватимуть нею поросят. Результатом цього стане ще більше зниження ціни — до 0,2—0,3 грн/кг. Тож у червні 2012 року можливе падіння цін на свинину, припустив А. Ярмак.
Завдяки торішній високій рентабельності було накопичено інвестиційний ресурс, спрямований на будівництво сховищ. Так, 3,5 року тому в нас було 6% сховищ зі зберігання картоплі від необхідних обсягів, а нині — 60%. До речі, ті, хто торік збудували сховища, за сезон повернули вкладене: і виробники, і ті, хто закуповував продукцію в сезон збирання і перепродавав її з маржею. Ті ж, хто збудували сховища цього року, не лише не повернуть витраченого, а зазнають збитків, каже аналітик.
Водночас саме інфраструктура (овочесховища та оптові ринки) і маркетинг будуть рятівним кругом для середніх і великих виробників овочів, прогнозує А.Ярмак. Адже якщо картоплю з поля сьогодні продають по 0,6—0,8 грн/кг, то на оптових ринках її ціна — 1,5-1,6 грн/кг за умови придбання 5-10 тонн на добу і трохи дешевше — за більші обсяги. Як бачите, різниця вельми велика, а все завдяки інфраструктурі.
КОМПЕТЕНТНО
Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ,
заступник гендиректора ВГО
«Українська аграрна конфедерація»:
— За обсягами вітчизняний ринок фруктів і овочів рівнозначний зерновому і становитиме близько $6 млрд.
Щороку у виробництво плодово-ягідних культур інвестується понад 3 млрд грн, овочів — 12 млрд грн. Завдяки активній роботі у цій сфері не так давно Україна увійшла в десятку найбільших виробників яблук у світі і стала членом Всесвітньої організації виробників яблук і груш. Є певні успіхи й у виробництві томатів.
Цей ринок вельми перспективний, якщо навчитись на ньому працювати. За останні роки тут відбулися певні зрушення — було реалізовано низку інфраструктурних проектів: будівництво овочесховищ та гуртових ринків. І ця тенденція триватиме. У найближчі роки, за моїми спостереженнями, в інфраструктуру буде вкладено приблизно 30-40 млрд грн.